White-rumped Seedeater

Crithagra leucopygia

A very plain gray-brown seedeater with a white belly and a white rump that is usually conspicuous in flight. Found in dry savanna, woodland, and cultivated areas, usually in small flocks, often mixed with other species. Similar to other seedeaters, but easily separated by the white rump. Further separated from Reichenow’s Seedeater by the plainer and less patterned face. The song is a constant stream of musical whistles and trills. 

Identification

The white-rumped seedeater (Crithagra leucopygia) is a species of finch in the family Fringillidae. It is found throughout the Sahel and the eastern part of the Sudan region. Its natural habitat is dry savanna. It is known elsewhere and in aviculture as the grey singing finch. The white-rumped seedeater was formerly placed in the genus Serinus but phylogenetic analysis using mitochondrial and nuclear DNA sequences found that the genus was polyphyletic. The genus was therefore split and a number of species including the white-rumped seedeater were moved to the resurrected genus Crithagra Swainson 1827.

Taxonomy

Genus: Crithagra; Family: Fringillidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Crithagra leucopygia
Authority
Sundevall, 1850
Order
Passeriformes
Family
Fringillidae
Genus
Crithagra

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Orange-footed Megapode

Orange-footed Megapode

Megapodius reinwardt

Large gray-brown bird with a pointed crest on its head and massive orange legs and feet. Resident on the floors of tropical rainforests. This species builds very large nest mounds (so large they almost look like earthworks). Also found in cosmopolitan parks and gardens. Note loud crowing call.

Arctic Tern

Arctic Tern

Sterna paradisaea

Elegant seabird with extremely long wings and forked tail. Adults are pale gray with white cheek, black cap, and red bill and legs. Very similar to Common Tern; note shorter bill, shorter legs, gray belly, and paler gray wingtips with very limited dark tips. Young birds show partial black cap and black bill and legs; look for pale gray wingtips and stubbier legs to separate from Common Tern. Rarely seen away from breeding grounds on coastal islands or small ponds in the Arctic tundra. Migrates offshore, heading for wintering grounds in Southern Hemisphere.

Santa Marta Sabrewing

Santa Marta Sabrewing

Campylopterus phainopeplus

Rare hummingbird endemic to Colombia’s Santa Marta Mountains. Male is green with a blue throat, and female is green above and mostly white below. Both sexes have a white spot behind the eye and lack copper in the tail. Male could be confused with male Lazuline Sabrewing or Black-throated Mango, whose coppery tails are not always evident. Female is similar to female White-vented Plumeleteer, but has a more conspicuous eye spot and less white on the tail tip. Poorly known and rarely seen in the areas typically visited by birders.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.