Australian Bustard
Ardeotis australis
Large mostly brown terrestrial bird with long gray neck and black crown, heavy pale legs. About half the size of an Emu. Occurs in open grasslands across most of Australia (except the southeast). Often seen on roadsides.
Identification
The only Australian species of Ardeotis, a genus occurring in the African, Indian and Australasian regions, this bustard is a large terrestrial bird that resembles an American turkey in its form and behaviour. It is readily distinguished by its large size, long legs and habits while slowly striding across open plains. The general coloration of A. australis is black at the crown and nape, the long neck is pale grey at the front, and brown plumage cover the wings and upper body. The sexes are similar in appearance, females are smaller in stature, wingspan and weight than the males.The abdomen is white and separated from the light grey of the neck by a black band of feathers. The wing coverts are patchily coloured with black and white patterning, which is visible while at rest or especially in flight. The iris is white, and their beak is variously whitish to brown in colour.The legs are long and yellow to cream coloured.<p>Males are up to 1.2 m (47 in) tall with a 2.3 m (7.5 ft) wingspan. The average weight for males is 6.3 kg (14 lb), with a range of 4.3 to 12.76 kg (9.5 to 28.1 lb). The female is quite a bit smaller at 80 cm (31 in) tall, with a 1.8 m (5.9 ft) wingspan and an average body mass of 3.2 kg (7.1 lb) in a range of 2.4 to 6.35 kg (5.3 to 14.0 lb) but is similarly coloured.<p>The largest male recorded was 14.5 kg (32 lb), a specimen obtained in Victoria. Reports of large birds, presumably males, were given by Tom Carter in the west (16 lb), a recorded range of 16–18 lb by E. F. Boehm in South Australia was exceeded in some specimens (28 lb).The smaller specimens in records are of an unwell adult weighing 9 lb, shot by Carter at Broomehill, and a healthy but small specimen of 7½ lb captured and weighed by Dominic Serventy and Hubert Whittell at Bridgetown in 1949. Although it is the largest extant flying land bird in Australia, this long-legged bird is the smallest species in the genus Ardeotis.
Taxonomy
The species was first described by John Edward Gray in 1829, who assigned it the name Otis australis. Gray's specimen was obtained in New South Wales and was held in the General T. Davies collection. The whereabouts of that type is now unknown, after being sold to a private buyer. John Gould also provided a description in 1841, and named the bird Otis australasianus, using a skin obtained in Western Australia. That specimen was later nominated as the syntype and is held at the Academy of Natural Sciences of Philadelphia.<p>Placement within the family Otididae has been variously assigned. Gray recognised the species in the genus Otis in the first description, Gregory Mathews later proposed the names Choriotis and Austrotis, along with subspecific descriptions, and it was placed as a species of Eupodotis in the mid-twentieth century.<p>Common names for Ardeotis australis include bustard, Australian bustard, plains turkey, wild turkey and native turkey. The Arrernte name for the bird is kere artewe, and the Luritja name is kipara. The Larrakia name is danimila. The species is also presumed to be important to the Noongar peoples, whose names for the bird included the word bebilya, recorded by John Gilbert and published in Birds of Australia (Gould, 1848).
- Scientific name
- Ardeotis australis
- Authority
- (Gray, JE, 1829)
- Order
- Otidiformes
- Family
- Otididae
- Genus
- Ardeotis
Range and habitat
The distribution range of the species includes a wide area of the Australian continent and occasionally extends to southern parts of Papua New Guinea and Indonesia. The occurrence in the southeast of Australia has contracted and it no longer occurs in areas where it once recorded.<p>Individual range has been studied by tracking of the birds, via satellite and tagging or community derived surveys, indicating that local populations in wetter regions are more permanent and localised than the greater range of those inhabiting more arid regions.The birds may become locally abundant after land clearing or during outbreaks of grasshoppers. The greatest fidelity to a local region is reported in areas of high rainfall in the north and northwest of Australia.<p>The habitat favoured by the species is open grasslands, perhaps with some trees, spinifex plains and low shrublands. This bustard will enter denser areas of vegetation after fire, and is observed on artificial cleared areas such as golf courses and farmland.<p>The historical range in Southwest Australia included the dunes and alluvial flats of the Swan Coastal Plain, as far south as Busselton, and at the interior in what became the Wheatbelt. Vagrants were seen in other areas associated with the higher rainfall forest of the southwest region, although the species avoided forest and densely vegetated areas. Anecdotal reports from residents of the region stated that the species avoided human habitation and pastoral activities, and that over-hunting or land clearing rather than foxes were responsible for their local disappearance. The incidence of historical occurrence in southwest Australia was year round, and sometimes in large flocks.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.