Red-winged Blackbird
Agelaius phoeniceus
Males are black with red shoulder patch that is sometimes concealed. Males have rusty feather edges in the winter. Females are streaked brown and often confused with sparrows. Look for long, sharply pointed bill. Often in flocks, especially in winter. Visits feeders. Breeds in marshes and scrubby, wet fields. Distinctive song, especially as migrants arrive in early spring.
Identification
The common name for the red-winged blackbird is taken from the mainly black adult male's distinctive red shoulder patches, or epaulets, which are visible when the bird is flying or displaying. At rest, the male also shows a pale yellow wingbar. The spots of males less than one year old, generally subordinate, are smaller and more orange than those of adults. The female is blackish-brown and paler below. The female is smaller than the male, at 17–18 cm (6.7–7.1 in) long and weighing 41.5 g (1.46 oz), against his length of 22–24 cm (8.7–9.4 in) and weight of 64 g (2.3 oz). The smallest females may weigh as little as 29 g (1.0 oz) whereas the largest males can weigh up to 82 g (2.9 oz). Each wing can range from 8.1–14.4 cm (3.2–5.7 in), the tail measures 6.1–10.9 cm (2.4–4.3 in), the culmen measures 1.3–3.2 cm (0.51–1.26 in) and the tarsus measures 2.1 cm (0.83 in). The upper parts of the female are brown, while the lower parts are covered by an intense white and dark veining; also presents a whitish superciliary list. According to Crawford (1977), females exhibit a salmon-pink stain on the shoulders and a light pink color on the face and below this when they are a year old, while older females show a stain usually more crimson on the shoulders and a darker pink hue on and under the face. Observations in females in captivity indicate that small amounts of yellow pigment are present on the shoulders of these after leaving the nest, that the concentration of the pigment increases with the first winter plumage after the change of the feathers and that the passage from yellow to orange generally takes place in the second summer with the acquisition of the second winter plumage, after which no further changes in feather color occur. The colored area on the wing increases in surface with the age of the female, and varies in intensity from brown to a bright red-orange similar to that of the males in their first year.<p>Young birds resemble the female, but are paler below and have buff feather fringes. Both sexes have a sharply pointed bill. The tail is of medium length and is rounded. The eyes, bill, and feet are all black. Unlike most North American passerines which develop their adult plumage in their first year of life so that the one-year-old and the oldest individual are indistinguishable in the breeding season, the red-winged blackbird does not. It acquires its adult plumage only after the breeding season of the year following its birth when it is between thirteen and fifteen months of age. Young males go through a transition stage in which the wing spots have an orange coloration before acquiring the most intense tone typical of adults.<p>The male measures between 22 and 24 cm (8.7 and 9.4 in) in length, while the female measures 17 or 18 cm (6.7 or 7.1 in). Its wingspan is between 31 and 40 cm (12 and 16 in) approximately. Both the peak male and the legs, the claws and the eyes are black; in the female beak is dark brown and clear in the upper half at the bottom, and the tail is medium in length and rounded. As in other species polygyny exists, the red-winged blackbird exhibit considerable sexual dimorphism both in plumage and size, males weighing between 65 and 80g the females about 35g. Males are 50% heavier than females, 20% larger in its linear dimensions, and 20% larger compared to the length of their wings. The trend towards greater dimorphism in the size of non-monogamous ichterid species indicates that the larger size of males has evolved due to sexual selection.<p>The male is unmistakable except in the far west of the US, where the tricolored blackbird occurs. Males of that species have a darker red epaulet edged with white, not yellow. Females of tricolored, bicolored, red-shouldered and red-winged blackbirds can be difficult to identify in areas where more than one form occurs. In flight, when the field marks are not easily seen, the red-winged blackbird can be distinguished from less closely related icterids such as common grackle and brown-headed cowbird by its different silhouette and undulating flight.<p>Two keto-carotenoids – carotenoid with a ketone group – reds synthesized by the birds themselves – namely astaxanthin and canthaxanthin – are responsible for the bright red color of the wing spots, but two yellow dietary precursor pigments – lutein and zeaxanthin – are also present in moderately high concentrations in red feathers. Astaxanthin is the carotenoid more abundant (35% of the total), followed by lutein (28%), canthaxanthin (23%) and zeaxanthin (12%). Such a balanced combination of dietary precursors and metabolic derivatives in colored feathers is quite unusual, not only within a species as a whole but also in individuals and particular feathers.<p>After removing the carotenoids in an experiment, the red feathers acquired a deep brown coloration. This is because the feather barbles of the colored spot contain melanin pigments – mainly eumelanin, which was equivalent to 83% of all melanins, but also pheomelanin at a concentration approximately equal to that of carotenoids, which seems to be a rare trait for carotenoid-based ornamental plumage. On the other hand, the feathers of the yellow stripes of the males are devoid of carotenoids —except occasionally when they appear tinged with a pink coloration derived from small amounts of said pigments— and present high concentrations of pheomelanin —82% of all melanins. Melanin concentrations in the yellow band are even higher than in the red spot.<p>These markings are vital in the defense of the territory. Males with larger spots are more effective at chasing away their non-territorial rivals and are more successful in contests within aviaries. When the red shoulder patches were dyed black as part of an experiment, 64% of males lost their territories, while only 8% of control subjects did. However, males whose wings had been dyed before they had mated could still attract females and successfully reproduce. In the red-winged blackbird, the spots on the wings are a sign of threat among males and have an unimportant role, if any, in intersex encounters. Therefore, the spots are likely to have evolved in response to pressures linked to intrasexual selection. Additionally, neither the size nor the coloration of the same are linked to the reproductive success of the males with those females that are not their mates, that is, those with which they eventually mate. It has been suggested that also in the case of females, the best explanation for the evolution of a variable coloration in the shoulder spots is that their intensity indicates their physical condition in aggressive encounters between them.<p>The fact that female red-winged blackbirds do not appear to consistently use variability in the size and color of male wing spots when choosing a mate runs counter to the classic role of carotenoid pigmentation ornamental feathers, mostly used in the attraction of a couple. In turn, its use as a sign of aggressiveness and social status against rival males is not a common trait in carotenoid ornaments. On the other hand, ornaments with a preponderance of melanin do tend to have an important role as an indicator of status in avian populations, so the spots of red-winged blackbirds seem to work more as melanin ornaments than as carotenoids.<p>The calls of the red-winged blackbird are a throaty check and a high slurred whistle, terrr-eeee. The male's song, accompanied by a display of his red shoulder patches, is a scratchy oak-a-lee, except that in many western birds, including bicolored blackbirds, it is ooPREEEEEom. The female also sings, typically a scolding chatter chit chit chit chit chit chit cheer teer teer teerr.
Taxonomy
The red-winged blackbird is one of five species in the genus Agelaius and is included in the family Icteridae, which is made up of passerine birds found in North and South America. The red-winged blackbird was formally described as Oriolus phoeniceus by Carl Linnaeus in 1766 in the twelfth edition of his Systema Naturae, but was later moved with the other American blackbirds to the genus Agelaius by Louis Pierre Vieillot in 1816. Linnaeus specified the type location as "America" but this was restricted to Charleston, South Carolina in 1928. The genus name is derived from Ancient Greek agelaios, meaning "gregarious". The specific epithet, phoeniceus, is Latin meaning "crimson" or "red". The red-winged blackbird is a sister species to the red-shouldered blackbird (Agelaius assimilis) that is endemic to Cuba. These two species are together sister to the tricolored blackbird (Agelaius tricolor) that is found on the Pacific coast region of the California and upper Baja California in Mexico.<p>Depending on the authority, between 20 and 24 subspecies are recognised which are mostly quite similar in appearance. However, there are two isolated populations of bicolored blackbirds that are quite distinctive: A. p. californicus of California and A. p. gubernator of central Mexico. The taxonomy and relationships between these two populations and with red-winged blackbirds is still unclear. Despite the similarities in most forms of the red-winged blackbird, in the subspecies of Mexican Plateau, A. p. gubernator, the female's veining is greatly reduced and restricted to the throat; the rest of the plumage is very dark brown,[self-published source?] and also in a different family from the European redwing and the Old World common blackbird, which are thrushes (Turdidae). In the California subspecies, A. p. californicus and A. p. mailliardorum, the veining of the female specimens also covers a smaller surface and the plumage is dark brown, although not in the gubernator grade; and also its superciliary list is absent or poorly developed. The male subspecies mailliardorum, californicus, aciculatus, neutralis, and gubernator lack the yellow band on the wing that is present in most male members of the other subspecies. The red-shouldered blackbird was formerly considered as a subspecies of red-winged blackbird. They were split by the American Ornithologists' Union in 1997.<p>Listed below are the red-winged blackbird subspecies and groups of subspecies recognized as of January 2014 with their respective distribution areas and the location of their wintering quarters:
- Scientific name
- Agelaius phoeniceus
- Authority
- (Linnaeus, 1766)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Icteridae
- Genus
- Agelaius
Range and habitat
The red-winged blackbird is widely spread throughout North America, except in the arid desert, high mountain ranges, and arctic or dense afforestation regions. It breeds from central-eastern Alaska and Yukon in the northwest, and Newfoundland in the northeast, to northern Costa Rica in the south, and from the Atlantic to the Pacific. Northern populations migrate to the southern United States, but those that breed there, in Mexico, and in Central America are sedentary. Red-winged blackbirds in the northern reaches of the range are migratory, spending winters in the southern United States and Central America. Migration begins in September or October, but occasionally as early as August. In western and Central America, populations are generally non-migratory.<p>The red-winged blackbird inhabits open grassy areas. It generally prefers wetlands, and inhabits both freshwater and saltwater marshes, particularly if cattail is present. It is also found in dry upland areas, where it inhabits meadows, prairies, and old fields. In a large part of its distribution area, it constitutes the most abundant passerine bird in the swamps in which it nests. It is also present in areas without much water, where it inhabits open fields – often agricultural areas – and sparse deciduous forests.<p>In the winter of 1975–1976, near Milan in western Tennessee, red-winged blackbirds were observed resting in a mixed roost that came to house 11 million individuals in January and early February in a plantation of 4.5 hectares of yellow pine (Pinus taeda) with little undergrowth was seen in soybean fields during the day, being that these constituted only 21% of the habitat in the area and that the other bird species present in the roost were not commonly observed in these fields; they were also common in cornfields. the presences of the bird in feedlots has increased as winter progressed, but, accounting for less than 5% of the icterids and starlings recorded in both feedlots of cows and pigs, they were much rarer there than the brown-headed cowbird, common grackle and common starling.<p>During the breeding season, the density of breeding adults is much higher in swamps than in highland fields. Although the highest concentrations of nesting red-winged blackbird are found in swamps, most of them nest in upland habitats since they are much more abundant. In a study conducted in the Wood County, Ohio between 1964 and 1968, the density of territorial males in wetland habitat was found to be 2.89 times those in upland habitat. But, because of the small amount of wetland habitat, the total estimated upland population of territorial maleswas 2.14 times the wetland population. Alfalfa (Medicago sativa) and other legume crops (hay) were the principal habitat for breeding redwings in the county. Despite the marked preference for wetland habitats, the greater population in uplands reflects wetlands' scarcity.<p>In that same study, reproductive individuals in upland habitats demonstrated a slight preference for old and new grasses such as Phleum pratense, Dactylis glomerata, Poa spp., Festuca spp., and Bromus spp. In the early part of the breeding season and new non-graminoid herbaceous plants in the mid and late season. In wetlands, they consistently preferred old and new broadleaf monocotyledons, primarily Carex spp, broadleaf, and Typha spp, and consistently rejected old and new narrow-leaved monocots, primarily narrow-leaved Phalaris arundinacea and Calamagrostis canadensis, and non-graminoid herbaceous plants. Red-winged blackbirds breeding in the highlands favored older tall vegetation only in the early part of the breeding season on April to May, and higher new vegetation and dense vegetation throughout the breeding season. For their part, those who settled in wetlands seemed to have a slight predilection for taller old vegetation. During the breeding season, this species is attracted to tall vegetation that restricts visibility.<p>Early season preferences for old grassland in the highlands and old broadleaf monocotyledons in wetlands point to the importance of upright residual vegetation. Highland grasses and broadleaf monocots in wetlands stand partially vertically and are easily visible in early spring, unlike clovers, narrow-leaved monocotyledons in wetlands and most non-graminoid herbaceous plants. Old alfalfa plants are also partially upright in early spring, but they are not as consistently chosen a species as old grasses. The start of the territorial activity is earlier when the amount of residual vegetation is large. Vegetation structural strength also appears to be important for nesting as females tend to broadleaf monocotyledons in wetlands throughout the breeding season and new non-graminoid herbaceous plants in the mid to late season.<p>In southwestern Michigan, the density of cattail stems in different ponds was positively related to the concentration of reproductive adults. However, other studies detected a predilection for more scattered vegetation. One found that red-winged blackbirds avoided the marsh wren (Pantaneros chivirenes), a predator common in nests of this species, reproducing among more dispersed vegetation, which was more easily defended from the chivirines; conversely, the chivirines seemed to prefer the denser vegetation, where they were more likely to avoid the aggressiveness of the red-winged blackbird; These differences in habitat selection between one species and another resulted in spatial segregation of their breeding areas. On the other hand, red-winged blackbirds tend to opt for small lots of vegetation and plants with thick stems.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Black-winged Lapwing
Vanellus melanopterus
Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager
Tangara lavinia
Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar
Melopsittacus undulatus
Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.