Purple-breasted Sunbird

Nectarinia purpureiventris

Long, slim medium-sized sunbird. Breeding males show an array of beautiful iridescent colors in good light, and have a very long, thin tail year-round. Females have a dark face and pale throat. Generally uncommon in montane forest along the Albertine Rift. Most distinctive vocalization is a long, dry rattle, which is unlike the calls of most sunbirds. Fairly similar to Bronze Sunbird. Males are separated by their longer tail, and in breeding plumage by their purple tones. Females are separated by their more pointed tail and lack of a pale eyebrow.

Identification

The purple-breasted sunbird (Nectarinia purpureiventris) is a species of bird in the family Nectariniidae. It is native to the Albertine Rift montane forests. It is commonly found in Nyugwe Forest.

Taxonomy

Genus: Nectarinia; Family: Nectariniidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Nectarinia purpureiventris
Authority
(Reichenow, 1893)
Order
Passeriformes
Family
Nectariniidae
Genus
Nectarinia

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Collared Gnatwren

Collared Gnatwren

Microbates collaris

A tiny, long-billed bird of forest understory. Brown above and white below with a black crescent across the chest. Note striking facial pattern with white eyebrow and black malar mark. General impression is wren-like with long bill, contrasting eyebrow, and tail usually held cocked. Difficult to see well, as it tends to remain in dense understory growth around treefalls and other gaps in tall rainforest, where it is locally distributed and never common. Usually seen alone or in pairs. Song is a long, descending whistle, repeated at roughly three-second intervals, very similar in tone and pace to second note of Tawny-crowned Greenlet’s song. Harsh scolding note is perhaps the best giveaway to this species’s presence. Generally unmistakable given a decent view; in silhouette could be confused with Long-billed Gnatwren but has much stronger face pattern and is usually confined to dense undergrowth rather than the vine tangles inhabited by Long-billed.

White-winged Warbler

White-winged Warbler

Xenoligea montana

A denizen of mature montane forests wherein it feeds low in thickets and shrubs. Often found in pairs, but sometimes in mixed feeding flocks. Eye-catching, with bright green back and gray crown contrasting sharply with near white underparts. Named for the bold white stripe in otherwise black primaries. Similar Green-tailed Ground Warbler has red eyes, grayer underparts, and lacks white in wing. Calls include high sharp “tsee” and a brief, upslurred “tswee.” Song is a low chatter.

Tristram's Warbler

Tristram's Warbler

Curruca deserticola

Small, long-tailed Curruca warbler, very similar to Spectacled and Subalpine Warblers. Males are distinctive with very deep rusty underparts, a rusty throat (sometimes paler mid-throat), rusty wings, and a hint of pale buff moustache. Females are pale brown and less distinctive with normally rather warm-toned underparts. Breeds on mountain slopes covered in dense, low bushes, tamarisk scrub, and vegetated desert wadis; non-breeding habitat is sometimes lower in elevation, but typically similarly open and scrubby. Song a scratchy whistle. Call a low "trrrrr."

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.