King-of-Saxony Bird-of-Paradise
Pteridophora alberti
A medium-sized bird of montane forest canopy. Male has a yellow belly, black upperparts and bib, and orange flight feathers. Note the 2 outlandishly long, antennalike feathers protruding from the side of the head. Female has gray-brown upperparts and whitish underparts with dark scaling. Male is unmistakable. Female is somewhat similar to female lophorinas and parotias, but is distinctly smaller and grayer with buffy under the base of the tail. Voice, a weird, insectlike, continuous rattle sounding rather like radio static. Sometimes given while waving its long head feathers about in its courtship display and bouncing up and down.
Identification
A medium-sized bird of montane forest canopy. Male has a yellow belly, black upperparts and bib, and orange flight feathers. Note the 2 outlandishly long, antennalike feathers protruding from the side of the head. Female has gray-brown upperparts and whitish underparts with dark scaling. Male is unmistakable. Female is somewhat similar to female lophorinas and parotias, but is distinctly smaller and grayer with buffy under the base of the tail. Voice, a weird, insectlike, continuous rattle sounding rather like radio static. Sometimes given while waving its long head feathers about in its courtship display and bouncing up and down.
Taxonomy
Genus: Pteridophora; Family: Paradisaeidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Pteridophora alberti
- Authority
- Meyer, AB, 1894
- Order
- Passeriformes
- Family
- Paradisaeidae
- Genus
- Pteridophora
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Other Birds

American Barn Owl
Tyto furcata
Medium-sized owl with a heart-shaped facial disc and deep dark eyes; the only Tyto owl present across most of its range; on Hispaniola compare to Ashy-faced Owl. Varies across a wide range, but always note white-and-black speckling on the upperparts, beautiful gray-and-tawny wings, and large round head. Color of the facial disc and underparts varies from pure white to rusty orange. Hunts in open areas by night, foraging with a slow and buoyant flight. Roosts in old buildings, tree hollows, caves, and nest boxes by day. Gives a bone-chilling, rising shriek, as well as shorter rasping calls and insect-like clicks.

Pale-eyed Thrush
Turdus leucops
This scarce thrush is found in forests of the subtropical zone from Venezuela to Bolivia, usually at elevations from 1,000–2,000 m. Males are dark black with a staring pale eye and orange bill and legs. Females are rich dark brown with a dark bill, no eyering, and some pale mottling on the belly. To separate from other similar thrushes, especially note the lack of an eyering on both sexes. Not frequently encountered. Males perch at the top of a tree when singing; listen for the squeaky and complex thrushlike song. Otherwise most likely to be seen at a fruiting tree within the forest.

Blue Jay
Cyanocitta cristata
Familiar but stunning jay found year-round throughout most of eastern North America. Bright blue above and pale gray below with a fluffy crest. Also look for black necklace and black and white markings on the wings and tail. Pairs or small groups travel through mature deciduous or coniferous woodlands, often revealing their presence with loud, harsh “jay” calls. Frequently visits bird feeders, where it is often aggressive towards other birds.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.